Τα αίτια της δυσανεξίας στη λακτόζη

PDFΕκτύπωσηE-mail

Υπεύθυνη για την δυσανεξία στη λακτόζη είναι πάντοτε η μερική ή η ολική έλλειψη του πεπτικού ενζύμου - λακτάση. Τα αίτια ωστόσο, μπορούν να είναι ποικίλα και για τόν λόγο αυτό γίνεται η διάκριση μεταξύ δυσανεξίας στη λακτόζη πρώτου και δεύτερου βαθμού.

  • Η δυσανεξία στη λακτόζη πρώτου βαθμού, είναι εκ γενετής και οδηγεί σε μια συνεχή και ασταμάτητη μείωση της παραγωγής του ενζύμου λακτάση. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη βρεφική ηλικία αν και πιο συνηθισμένα αφορά σε μεγαλύτερη ηλικία.
  • Η δυσανεξία στη λακτόζη δεύτερου βαθμού, προκαλείται τις περισσότερες φορές μετά από μια ισχυρή φλεγμονή του εντέρου. Η λήψη αντιβιοτικών, οι συχνές ακτινολογικές εξετάσεις ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορούν να προκαλέσουν την μειωμένη παραγωγή λακτάσης.