Warning: Creating default object from empty value in /home/it_works/lfree.gr/templates/js_phenom/wright/doctypes/default.php on line 197

Warning: Creating default object from empty value in /home/it_works/lfree.gr/templates/js_phenom/wright/doctypes/default.php on line 197

Warning: Creating default object from empty value in /home/it_works/lfree.gr/templates/js_phenom/wright/doctypes/default.php on line 197
Δυσανεξία στη λακτόζη - Τι είναι;

Δυσανεξία στη λακτόζη - Τι είναι;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος, είναι ένα φυσικό συστατικό στοιχείο, όχι μόνο του γάλακτος αλλά και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως π.χ.

  • Σαντιγύ
  • Τυρί
  • Γιαούρτι
  • Βούτυρο
  • Κρέμα γάλακτος κ.α.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι αλλεργία, αλλά μία δυσπεψία ως πρός το φυσικό συστατικό του γάλακτος, τη λακτόζη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή πέψη της λακτόζης είναι ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο ονομάζεται λακτάση. Στην περίπτωση των ανθρώπων με δυσανεξία στην λακτόζη, το ένζυμο αυτό δεν παράγεται αρκετά στο λεπτό έντερο ή είναι ακόμη και ανύπαρκτο. 

Κατά τη δυσανεξία στη λακτόζη, τα πιο πιθανά συμπτώματα μετά την λήψη γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι:

  • Ισχυρή διάρροια
  • Συσπάσεις του στομαχιού
  • Φούσκωμα
  • και άλλες ενοχλήσεις της κοιλιακής περιοχής

Επειδή η ανεπάρκεια της λακτάσης δεν ανιχνεύεται με τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος ή των κοπράνων, συχνά παραβλέπεται σαν πιθανό αίτιο των ενοχλήσεων της κοιλιακής χώρας κατά την επίσκεψη στον ιατρό.

Πολλά άτομα υποφέρουν, νομίζοντας ότι πρέπει να ζήσουν με τις παραπάνω ενοχλήσεις δίχως να έχουν εναλλακτικές. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν εναλλακτικές!

Χάρη στα προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαύσουν γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να έχουν καθόλου ενοχλήσεις.