Υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις;

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η συχνή διάρροια έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της λεπτής προστατευτικής βλεννογόνου του λεπτού εντέρου. Χωρίς αυτήν την προστασία, αυξάνονται οι πιθανότητες να εισχωρήσουν στον οργανισμό ουσίες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να περάσουν το εντερικό τοίχωμα.

Όταν το προστατευτικό στρώμα του εντέρου καταστραφεί, ο οργανισμός δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να παράγει ένζυμα και η ανεκτικότητα ως προς τη λακτόζη χειροτερεύει.Τα επεισόδια διάρροιας επαναλαμβάνονται δημιουργώντας ένα φαύλο κλύκλο.

Από την άλλη, πολλοί πάσχοντες αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο απαραίτητος ανεφοδιασμός του οργανισμού με σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Η έλλειψη ασβεστίου, παραδείγματος χάριν, μπορεί να αποδυναμώσει την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και στην χειρότερη περίπτωση να συντελέσει στην εκδήλωση οστεοπόρωσης.

Γι' αυτό τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη βάση στην ισορροπημένη διατροφή με γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη και σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη.